Normal_therapie__psychiater__psychiatrie__psychotherapie__therapeut

Na Zeeland, Brabant en Friesland is er nu ook een ggz-personeelstekort in Flevoland. Voor gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (ggz), zoals traumabehandelingen of behandelingen voor persoonlijkheidsstoornissen, beststaat de kans op wachttijden, oplopend tot vier maanden. Op dit moment zijn er nog geen langere wachttijden gemeld. Dit meldt Omroep Flevoland. 

“Dat is ongelooflijk vervelend. Voor spoedvragen zijn we 24 uur beschikbaar, maar als de zorg even kan wachten dan kan het soms wat langer duren”, zegt Frits Liefferlink, directeur van GGz Centraal. Het personeelstekort is volgens hem deels ontstaan door het lage aantal opleidingsplekken en de voorkeur van hoogopgeleide mensen om in grotere steden te werken.

GGz Centraal heeft plek voor ongeveer 15fte, maar personeelsadvertenties vullen de openstaande vacatures nauwelijks op. De instelling heeft nu – net als GGZ Friesland - een aanbrengpremie ingesteld, waarbij werknemers een bonus krijgen als zij een geschikte nieuwe medewerker kunnen voorstellen. Ook de ggz-instelling zich in voor een goed opleidingsklimaat door wetenschappelijk onderzoek en intervisie aan te bieden. Liefferlink hoopt vooral dat scholen hun capaciteit vergroten, zodat er meer geschikt personeel op de markt komt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids