Normal_hersenen

De man die vorige week een medebewoner van zorginstelling Landrijt overgoot met kokend water, heeft de ziekte van Huntington. De ziekte gaat vaak gepaard met agressie en zo is hij ook al eerder in de fout gegaan toen hij zijn vrouw probeerde te doden in 2014. In datzelfde jaar is hij gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. 

De directe behandelaars van de 46-jarige Huntingtonpatiënt waren op de hoogte van het verleden van de man. Agressie is één van de symptomen van de ziekte van Huntington. “Dat kan zeer ernstig zijn. Heel soms kan er iets misgaan, ondanks dat je alles goed hebt gedan”, zegt Wilco Achterberg, professor bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en lid van de Wetenschappelijke Adviesraad van de Vereniging van Huntington.

Drie jaar geleden probeerde de man zijn vrouw te vermoorden door een kussen op haar gezicht te drukken. Ze ontsnapte toen ze hem bij zijn kruis greep. Destijds werd de man volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard door zijn ziekte. Zonder behandeling is de kans op het verlies van zelfbeheersing en agressie groot. Hij werd daarom een jaar lang opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Zijn verblijf in Landrijt is op vrijwillige basis. Landrijt is één van de zeven instellingen die patiënten met de ziekte van Huntington verzorgt.

Huntington is een dodelijke ziekte waartegen geen enkel medicijn bestaat. De symptomen lijken op een combinatie van ALS, Alzheimer en Parkinson. Patiënten overlijden na een slopend en mensonterend ziekteproces van gemiddeld 15 tot 20 jaar. In Nederland zijn er tweeduizend patiënten en tienduizend gendragers die de ziekte gaan krijgen, of dat risico lopen maar dat nog niet getest hebben. 

Door: Redactie Nationale Zorggids