Normal_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een aanwijzing gegeven aan Stichting Just Care. De instelling levert ambulante geestelijke gezondheidszorg aan 130 cliënten. De inspectie ziet ernstige tekortkomingen in de manier waarop de Haagse instelling zorg verleent. Dit zorgt voor een hoog risico op onverantwoorde zorg en gezondheidsschade voor de patiënten, zo meldt IGZ. 

De IGZ heeft Just Care verschillende keren bezocht en gewezen op de dingen die men moet verbeteren. Toch ziet de inspectie dat de zorg nauwelijks is verbeterd en nog steeds niet voldoet aan de voorwaarden. Het bestuur heeft onvoldoende verbetermaatregelen genomen na de eerdere bevindingen van de inspectie. Dat getuigt niet van verbeterkracht. De raad van toezicht is een aantal maanden helemaal afwezig geweest. Op dit moment is maar één lid beschikbaar.

Op het gebied van goed bestuur, personeel, dossiers en medicatieveiligheid moet Just Care verbeteren. Zo moet het bestuur voortdurend kwaliteitsinformatie verzamelen en die gebruiken voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg. Verder moet de bestuurder ervoor zorgen dat medewerkers de richtlijnen, protocollen en werkinstructies kennen.

Just Care moet de patiënt of zijn vertegenwoordiger betrekken bij het opstellen van het behandelplan. Daarin hoort te staan wat de doelen van de behandeling zijn en hoe daaraan wordt gewerkt. De behandelaren moeten niet alleen oog hebben voor de geestelijke gezondheid van hun patiënten. Zij moeten ook lichamelijke problemen herkennen. Een patiënt kan lichamelijke afwijkingen of aandoeningen hebben die te maken hebben met de psychiatrische verschijnselen. Daarom is het belangrijk dat die in het dossier staan.

Ook op het gebied van medicatieveiligheid moet Just Care zaken verbeteren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat medewerkers weten welke patiënt welke geneesmiddelen gebruikt. Medicatieopdrachten dienen te worden gegeven met een elektronisch voorschrijfsysteem dat voorziet in een systeem voor medicatiebewaking. Verder moeten medewerkers incidenten met medicatie of geneesmiddelengebruik veilig intern kunnen melden. Als die incidenten dan besproken en onderzocht worden, kan iedereen er van leren. En kan de instelling zaken verbeteren.

Just Care moet binnen 4 maanden voldoen aan de normen die in de aanwijzing staan. Als dat niet gebeurt, dan kan de inspectie een last onder bestuursdwang of last onder dwangsom opleggen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids