Normal_ayahuasca_prep

Steeds meer Nederlanders drinken ayahuasca, een thee dat hallucinogene planten bevat. Het is geen thee dat tussen de middag thuis wordt gedronken, maar op speciaal daarvoor georganiseerde therapeutische weekenden. Experts maken zich zorgen, want de thee kan leiden tot een bad trip. En de aanwezige begeleiders zijn niet in staat om deelnemers hierbij te helpen. Dat meldt de Volkskrant. 

Nederland telt op dit moment ten minste twintig organisaties die ayahuascaceremonies aanbieden, waarvan sommige geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel (KvK). Volgens aanbieders van de thee helpt ayahuasca des ymptomen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS), depressie, burn-out of verslaving verminderen.

Er zijn onderzoeken gedaan naar de therapeutische effectiviteit van het middel, maar voordat het überhaupt gebruikt mág worden zou er nader onderzoek gedaan moeten worden. “Wat we wel weten is dat professionele begeleiding, nazorg en een grondige medische screening vooraf essentieel zijn voor de veiligheid en effectiviteit”, zegt Joost Breeksema van de Stichting Open. Een stichting die onderzoek naar dergelijke middelen stimuleert.

Het Trimbos-instituut is terughoudend, want een zogenoemde ayahuascatrip kan een geestelijk probleem ook sterker maken. Bedrijven die deze therapeutische sessies aanbieden, hebben meer kennis en kunde nodig over het omgaan met mensen met zware psychische problemen.

De thee ayahuasca bestaat uit bladeren van een struik met DMT en delen van een slingerplant waarin MAO-remmers zitten. DMT is een hallucinogeen middel dat de waarneming beïnvloedt. “De thee wekt sterke hallucinogene en lichamelijke effecten op: de waarneming verandert (mensen beschrijven vooral sterke visuele effecten), de bloeddruk en hartslag stijgen, gedachtes en emoties worden anders ervaren, en oude herinneringen kunnen weer boven komen. Sommige mensen ervaren contact met andere wezens of hebben het gevoel met de ayahuasca te kunnen communiceren”, zo is te lezen op de website van Trimbos.

Door: Redactie Nationale Zorggids