Normal_depressie_alleen_vrouw

Demissionair staatssecretaris Van Rijn gaat er samen met partijen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor zorgen dat jongeren met complexe psychische problemen de juiste zorg krijgen. Op dit moment is er voor veel van deze jongeren geen passende plek te vinden en dat moet anders, schrijft van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt de Volkskrant. 

“De zoektocht naar passende hulp of een passende plek voor jeugdigen met complexe psychische problemen vormt een zware belasting voor jeugdigen en hun ouders. De vele doorverwijzingen en overplaatsingen het steeds weer overdragen van de regie op het behandelproces, leidt soms tot gevoelens van onmacht en wanhoop nabij jeugdigen en hun ouders”, aldus de demissionair staatssecretaris.

Van Rijn wil dat ggz-partijen beter gaan samenwerken en meer coördinatie zoeken. Het aantal doorplaatsingen moet verminderd worden en ouders hebben betere begeleiding nodig. Om dit te bereiken wil Van Rijn expertisetafels inrichten die op regionaal niveau de hulp voor kinderen met complexe problemen regelen. De staatssecretaris heeft al een verzoek ingediend bij de Raad van State om gemeenten gezamenlijk jeugdhulp te laten inkopen.

Aanleiding voor het initiatief was de schrijnende situatie van een 16-jarig meisje dat dringend hulp nodig heeft voor haar meerdere psychische stoornissen. Haar moeder deed afgelopen juni een oproep in RTL Nieuws waarin zij vroeg om hulp voor haar dochter. “We zijn ten einde raad. Hoeveel zelfmoordpogingen moeten we nog meemaken?”, schreef ze eerder ook op Facebook. Van Rijn maakte zich hard voor een juiste plek voor dit meisje. Hij is hierover in gesprek gegaan met de gemeente, zorgverleners en met de ouders van het meisje.

Door: Redactie Nationale Zorggids