Normal_normal_normal_eenzaam_depressie_ggz_pychiatrie

31 procent van de mensen met een uitkering ontvangt psychische zorg. Van de mensen die werken of naar school gaan, krijgt 10 procent psychische zorg. Het gaat hier om geestelijke gezondheidszorg en/of het gebruik van medicijnen vanwege psychische klachten. Uitkeringsgerechtigden nemen 58.2 procent van de totale kosten van de geestelijke zorg voor hun rekening. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, uitgevoerd door het CBS en Harvard University, meldt Rijksoverheid. 

De geestelijke gezondheidszorg (ggz), gemeenten en UWV gaan nauwer samenwerken om dit percentage omlaag te brengen. Staatssecretaris Klijnsma stelt voor de komende twee jaar 3,5 miljoen euro beschikbaar.

Van alle groepen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, hebben mensen met psychische aandoeningen de meeste problemen bij het vinden van een baan, terwijl werk juist kan bijdragen aan psychische gezondheid. 31 arbeidsmarktregio’s gaan binnenkort met een eigen samenwerkingsplan aan de slag. Ministerie SZW zal deze regio’s zoveel mogelijk ondersteunen. De afgelopen vier jaar is er veel praktijkervaring opgedaan.

Jacobine Geel, GGZ Nederland: "Werken is meedoen. Het helpt enorm bij het herstel van een psychische aandoening. En dat is logisch, want zo tellen mensen weer mee en staan ze in contact met anderen. Laten we samen het verschil maken voor de mensen die nu ongewild zonder baan aan de kant staan."

Door: Redactie Nationale Zorggids