Normal_umcg__groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat een onderzoek starten om te kijken of een terugval van depressie vooraf is te signaleren wanneer de dosering van antidepressiva wordt gewijzigd. Het afbouwen van de medicijnen hebben volgens advocaten en psychiaters een rol kunnen spelen bij verschillende familiedrama’s en moorden. Door vooraf deze signalen op te pikken, kunnen dergelijke tragedies mogelijk voorkomen worden. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Het UMCG heeft een Europese subsidie ontvangen voor het onderzoek. Deelnemers moeten om de paar uur een vragenlijst invullen over hun stemming en bovendien worden hun hartslag en beweging bijgehouden. “Zo kunnen we precies zien welke veranderingen er in het lichaam zijn voor iemand terugvalt in een depressie”, zegt Evelien Snippe, projectleider Trans-ID afbouw. Nu geldt nog de richtlijn dat na zes maanden van gebruik van antidepressiva besproken wordt wat de mogelijkheden zijn om af te bouwen.

Bij verschillende tragedies waarbij sprake was van moord of ernstig letsel, is gebleken dat de dosering van antidepressiva van invloed kon zijn op het extreme gedrag van de dader. Het UMCG hoop met het onderzoek een terugval eerder te kunnen signaleren, waardoor dergelijke drama’s in de toekomst mogelijk voorkomen kunnen worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids