Normal_taser-x26

Afgelopen juli is een patiënt van ggz-instelling Bavo Europoort getaserd door politie. De politie zette de stroomstootwapen in om de patiënt - die in een isoleercel zat - rustig te krijgen. Amnesty International en twee cliëntorganisaties hebben ontzet gereageerd en spreken van mishandeling. Dat meldt Trouw. 

Nog niet eerder gebruikte de politie een taser op een psychiatrisch patiënt. Dit wordt ook ten zeerste afgeraden door de producent van het wapen, omdat niet bekend is wat het effect van een taser is op iemand met psychische problemen.

De man is volgens zijn familie op het lichaam getaserd, wat leidde tot extreme pijn en niet tot verdoving. Amnesty International noemt het incident onmenselijk en wil dat de politie helemaal stopt met het gebruik van stroomstootwapens. De politie wil niet veel kwijt over het incident, maar erkent dat het wapen is gebruikt om zo de veiligheid van iedereen te waarborgen.

Waar het volgens Amnesty, Ypsilon en MIND wringt, is dat de man al in een separeercel zat. Ze vragen zich dan ook af voor wie hij zo’n gevaar was. “Deze mensen hebben zorg nodig, in plaats van tasers. Hoe diep kunnen we zinken bij mensen in een toch al kwetsbare positie?”, zegt Bert Stavenuiter van Ypsilon. 

Door: Redactie Nationale Zorggids