Normal_normal_geld_rekenmachine

Vandaag zit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) met zorgverzekeraar Zilveren Kruis en ggz-instelling Emergis om de tafel. Door een betalingsconflict tussen Emergis en Zilveren Kruis heeft de instellingen besloten voorlopig geen patiënten aan te nemen die bij de zorgverzekeraar zijn aangesloten. De NZa vindt dat de partijen een overeenkomst moeten bereiken zodat Zeeuwse patiënten de hulp krijgen die zij nodig hebben. Dat meldt de Volkskrant. 

“Het kan niet zo zijn dat een conflict over de rug van de patiënten wordt uitgevochten. Dat zaait onrust. Wij zien toe op het naleven van de zorgplicht. Als deze in gevaar komt komen wij in actie”, zegt een NZa-woordvoerder. Wat de situatie bemoeilijkt is het feit dat Emergis de enige grote ggz-instelling van Zeeland is. Patiënten die daar wonen hebben geen andere zorgorganisatie in de buurt waarnaar zij dooverwezen kunnen worden.

Emergis heeft vijftig locaties verspreid door Zeeland en behandelt daar jaarlijks zo’n tienduizend mensen. Patiënten die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis staan in oktober voor een dichte deur. Het budgetplafond is namelijk bereikt. Dit houdt in dat de zorgverzekeraar te weinig zorg heeft ingekocht, waardoor Emergis dit uit eigen zak moet betalen. Volgens directeur Paul de Schipper heeft Emergis vorig jaar december al bij Zilveren Kruis aangegeven dat het budget niet toereikend was. Dat geluid werd in de loop van 2017 almaar sterker en sterker en nu is het budget daadwerkelijk op. Indien de behandelstop inderdaad doorgaat, krijgen zo’n zeventig tot honderd patiënten niet de zorg die zij nodig hebben, omdat het de zorginstelling anders een miljoen euro zou kosten.

Door: Redactie Nationale Zorggids