Logo_logo_rigtergroep

De gemeente Nijmegen gaat geen verdere actie ondernemen tegen frauderende zorgaanbieders. Dat er aangifte is gedaan tegen Rigtergroep zou voor nu genoeg effect moeten hebben, denkt de burgemeester van Nijmegen. Dat meldt Omroep Gelderland. 

Het huidige pgb-systeem maakt het makkelijk voor zorgaanbieders om te frauderen. Daarom wil SP-fractievoorzitter Hans van Hooft dat er een onderzoek plaatsvindt naar organisaties met dezelfde werkwijze als Rigtergroep. Organisaties die ook de huur van woningen betalen met de pgb-gelden van hun cliënten.

“Het gaat hier om zorgmaffia. Je zou met wortel en tak deze praktijken uit moeten roeien en dan meteen een witte en zwarte lijst maken”, zegt Van Hooft. De Nijmeegse burgemeester wil dat niet omdat het te veel geld zou kost. Een dergelijk onderzoek zo oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro's. Daarom onderneemt de gemeente alleen actie als er een melding over een eventueel malafide zorgaanbieder binnenkomt.

Sinds de gemeente sinds 2015 verantwoordelijk is voor beschermd wonen, moet deze ervoor zorgen dat patiënten met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problematiek 24-uurszorg ontvangen. Dit kon onder andere bij Rigtergroep. Zorggelden werden voorheen door de overheid verstrekt, maar sinds de overheveling naar de gemeenten zijn zij hiervoor verantwoordelijk. Burgemeester Bruls vindt het verwonderlijk dat de overheid nooit fraude heeft opgemerkt.