Normal_normal_normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Vandaag gaat de Wereld Alzheimer Week van start. Gedurende deze week wordt aandacht besteed aan de voornaamste doodsoorzaak van Nederland: dementie. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Op nummer twee staat vasculaire dementie. Gedurende Wereld Alzheimer Week zijn er verschillende initiatieven waarin aandacht wordt besteed aan dementie. Zo organiseren twaalf musea gratis rondleidingen voor mensen met dementie en hun naasten. Dat melden Alzheimer Nederland en NU.nl. 

Alzheimer Nederland telt 48 afdelingen die allemaal activiteiten organiseren. Zo zijn er autorally’s, theatervoorstellingen, wandeltochten, informatiemarkten en muziektheaterstukken. Dit jaar vindt tevens voor de zesde keer 2bike4alzheimer plaats. Een fietstocht dat geld inzamelt voor onderzoek naar dementie.

Er is nog geen geneesmiddel gevonden voor dementie, maar twintig lopende studies moeten ervoor zorgen dat dit in de nabije toekomst wel gebeurt. “Er zijn momenteel ongeveer twintig nieuwe medicijnen tegen alzheimer in de laatste fase van klinisch onderzoek. Dit gaat om grote internationale studies. Bijvoorbeeld een infuus dat een antilichaam tegen de ziekte bevat en een tablet dat voorkomt dat het alzheimer-eiwit wordt gevormd”, zegt neuroloog Niels Prins tegen NU.nl. De verwachting is dat er binnen nu en tien jaar een werkend medicijn wordt gevonden.

Door: Redactie Nationale Zorggids