Normal_arts-man-betuurder-papier-werk

Sollicitanten die tijdens hun gesprek aangeven autisme te hebben, doen daar niet altijd goed aan. Dit zegt Jeanet Landsman, onderzoeker en projectleider bij Toegepast Gezondheidsonderzoek (TGO) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ze waarschuwt voor stigmatisering waardoor werkgevers mogelijk minder of geen interesse hebben in de werkzoekende met een beperking. Dit meldt RTL Nieuws.

Werkzoekenden zijn volgens de wet niet verplicht om tijdens een sollicitatiegesprek te vermelden dat zij een beperking of ziekte hebben. Echter mag een werkgever wel vragen of de kandidaat bepaalde belemmeringen in de werkzaamheden heeft, bijvoorbeeld aangepaste werktijden. Ook autisme hoeft niet verplicht vermeld te worden, en dat is ook het advies van Landsman. “Zet autisme niet op je cv, dan kan de werkgever je al stigmatiseren voordat hij je gezien heeft.”

Wel raadt ze aan om goed te kijken naar hoe passend de baan is. Soms kan een beetje informatie geen kwaad en kan de kandidaat het juist als een positief punt aanprijzen. “Zeg bijvoorbeeld dat je urenlang geconcentreerd kan werken en oog hebt voor detail.” Ook De Nederlandse Vereniging voor Autisme ziet voor- en nadelen in het vermelden van autisme in de sollicitatieprocedure. “Als een sollicitant voor een werkgever zit die kennis heeft van autisme, kan hij rekenen op meer begrip”, aldus Joli Luijckx van de vereniging. In de ICT-branche is in de regel veel begrip voor werknemers met autisme, maar in de zorg en het onderwijs is nog verbetering mogelijk volgens Luijkckx.

Door: Redactie Nationale Zorggids