Normal_geld_rekenmachine_belasting

Psychiatrische instellingen hebben in een brandbrief aan de Tweede Kamer hun zorgen geuit over de behandelstops in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Als zij geen behandelstop instellen, komen zij namelijk financieel in de problemen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bemiddelt niet of nauwelijks, zeggen de briefschrijvers. En een goed gesprek aangaan met gemeenten en zorgverzekeraars blijkt lastig. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

“Door schade wegens onbetaalde rekeningen wijs geworden, blijft er voor aanbieders weinig anders over dan op tijd te stoppen met behandelen van cliënten en huisartsen te informeren dat zij elders op zoek moeten naar zorg”, aldus de instellingen. De huidige prijzen voor behandelingen, de budgetten en financiële risico’s zorgen voor problemen.

Al eerder zei demissionair minister Schippers van Volksgezondheid behandelstops onacceptabel te vinden. Volgens haar is er genoeg budget voor de ggz en ze pleit daarom voor overleg tussen de betrokken partijen. Als een gesprek tussen de instellingen, gemeenten en zorgverzekeraars niets opbrengt, moet de NZa ingrijpen, vindt zij.

Toch blijkt de aanpak die Schippers voor ogen heeft niet te werken. Praten lost niets op, zeggen de instellingen, want ook betalingen uit 2014, 2015 en 2016 zorgen nog steeds voor problemen. Zij vinden de NZa dan ook terughoudend en passief. SP-Kamerlid Nine Kooiman snapt niet hoe het beschikbare geld niet bij de patiënt terechtkomt. Schippers doet volgens haar aan struisvogelpolitiek, waarna per direct een einde hoort te komen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids