Normal_vrouw

Amerikaanse onderzoekers hebben een verband gelegd tussen een psychologisch trauma en de auto-immuunziekte lupus. Volgens de onderzoekers hebben vrouwen met een posttraumatisch stresssyndroom een verhoogde kans op de ziekte. Dat meldt NU.nl. 

In een vragenlijst die aan bijna 55.000 vrouwen was opgestuurd, vroegen de wetenschappers of de vrouwen waren blootgesteld aan een trauma. Ook bekeken ze medische dossiers, waarin ze vaststelden of de vrouwen kampten met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

De studie duurde 24 jaar lang en in die tijd werd bij 73 vrouwen lupus vastgesteld. Vrouwen met PTSS blijken een drie keer hoger risico te lopen op lupus dan vrouwen zonder een psychologisch trauma. Maar ook vrouwen met trauma, zonder de symptomen van PTSS, hadden een grotere kans op lupus, maar in iets mindere mate. De kans op lupus was bij hen twee keer zo groot. “Dingen die spelen in onze gedachten, hebben daadwerkelijk invloed op onze fysieke gezondheid”, bevestigt hoofdonderzoeker Andrea Roberts.

De auto-immuunziekte lupus ontstaat negen op de tien keer bij vrouwen. In de meeste gevallen hebben vrouwen last van milde symptomen en ondervinden zij nauwelijks hinder door de ziekte. Ernstigere varianten tasten belangrijke organen aan, maar ook gewrichten en de huid.

Door: Redactie Nationale Zorggids