Normal_gevangenis

Sinds een medewerker van tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal na een steekpartij kwam te overlijden, heeft de kliniek diverse maatregelen genomen. De steekpartij vond begin februari plaats en sindsdien wordt er streng gecontroleerd op het bezit van scherpe voorwerpen. Ook volgde er enkele maanden een opnamestop, zodat de kliniek de zaken weer op orde kon krijgen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Ook de werkdruk is sinds het incident afgenomen. “Eerst zeiden we weleens dat het personeel een stapje harder moest lopen, die tijd hebben we nu echt wel gehad”, zegt directeur Martijn Koerhuis. Het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel blijkt niet alleen lastig voor De Kijvelanden, maar ook voor andere tbs-klinieken en andere psychiatrische instellingen. De kliniek in Poortugaal zoekt momenteel nog elf sociotherapeuten.

Sommige collega’s van de neergestoken medewerker worden behandeld voor een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ook familieleden en vrienden van medewerkers maken zich zorgen, zegt Koerhuis. Ook zijn familie, maar  hij benadrukt dat het fatale incident een uitzonderlijke situatie was.

De man die in februari het dodelijke drama veroorzaakte, werd al 15 jaar behandeld in een tbs-kliniek. In het verleden heeft hij al meerdere malen het personeel en een medegevangene aangevallen. Naast het onderzoek van de Inspecties loopt er een strafrechtelijk onderzoek. Ook heeft De Kijvelanden een intern onderzoek gestart.

Door: Redactie Nationale Zorggids