Normal_fnv_logo

De Wajonggroep FNV vindt het onbegrijpelijk en teleurstellend dat in het regeerakkoord wordt vastgehouden aan de plannen om Wajongers te korten op hun uitkering. In het akkoord worden mensen met een beperking vanaf 2018 met ruim 5 procent gekort op hun uitkering. Dit meldt FNV.

De bezuiniging is door de economische opleving absoluut niet meer nodig en raakt de meest kwetsbare groep. Een groep die van een sober inkomen moet leven, vaak geen baan kan vinden en ook nog extra zorgkosten heeft. FNV-bestuurder Erica Hemmes: “Het adagium dat ‘iedereen er op vooruitgaat’ wordt absoluut niet waargemaakt. In ieder geval niet voor de groep van 70.000 mensen met een arbeidsbeperking die geen baan kan krijgen. Zij worden als enige groep direct gekort op hun inkomen. De btw-verhoging hakt er daarom bij hen nog harder in. Wij vinden dat het nieuwe kabinet deze groep dubbel pakt.”

Met ingang van 2018 wordt de Wajong-uitkering verlaagd van 75 procent naar 70 procent van het wettelijke minimumloon. De verlaging is bedoeld om mensen te stimuleren om aan het werk te gaan. In de praktijk blijkt dat maar weinigen aan het werk komen, of dat vacante functies niet geschikt zijn voor hen. Er zijn sinds 2015 maar 23.000 banen bijgekomen terwijl er nu 75.000 Wajongers met de korting worden bedreigd omdat zij niet kunnen werken. In dit artikel wordt verder ingegaan op de korting voor mensen met een Wajong-uitkering.

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: “Het kabinet zegt dat iedereen profiteert van de economische groei. Maar dat is absoluut niet waar. Daarnaast heeft de overheid niet voldaan aan de afspraak dat er voldoende banen zouden worden gerealiseerd. Wajongers die wel willen werken, kunnen simpelweg geen baan vinden. En daarvoor worden ze dan ook nog eens gestraft! Wij laten het er niet bij zitten en zijn een petitie gestart om deze schandelijke maatregel van tafel te krijgen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids