Normal_rss_entry-108331

De politie gaat meer surveilleren rond de forensisch psychiatrische kliniek waar de verdachte van de dood van Anne Faber verbleef. Ook is het wijkteam de komende drie weken beter zichtbaar en beschikbaar, meldt de gemeente Zeist op haar website. Daarmee reageert de gemeente op onrust bij omwonenden. De gemeente staat dit weekend met een buurtbus bij de plaatselijke supermarkt om vragen van mensen te beantwoorden.

Een petitie om een onderzoek te eisen naar het "falend rechtssysteem in de zaak van Michael P." was vrijdagnacht al meer dan 300.000 keer ondertekend. Een moeder van drie dochters startte deze petitie na de vondst van het lichaam van de 25-jarige vrouw.

Anne Faber verdween 29 september tijdens een fietstocht. Na bijna twee weken werd haar lichaam gevonden in een natuurgebied in Zeewolde (Flevoland). Dat gebeurde nadat verdachte Michael P. had verteld waar de politie moest zoeken. Michael P. moet komende donderdag opnieuw voor de raadkamer van de rechtbank verschijnen.

P. weigerde tbs (terbeschikkingstelling, een behandelmaatregel die de rechter oplegt aan mensen die zware delicten hebben gepleegd en lijden aan een psychiatrische ziekte of stoornis. Het opleggen van tbs heeft als doel de maatschappij te beveiligen en kan eventueel na een gevangenisstraf worden gegeven. Het staat een verdachte echter vrij om te ontkennen, zwijgen, of zijn of haar medewerkering aan een gedragsdeskundig onderzoek te weigeren. 

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie noemt het 'onwenselijk' als daders geen tbs krijgen, doordat zij weigeren mee te werken aan een onderzoek naar hun psyche. Er is een wet in de maak die moet helpen voorkomen dat een rechter belemmerd zicht heeft op de psychische gesteldheid van een dader. De Eerste Kamer kijkt hier begin 2018 naar. 

Door: ANP