Normal_rss_entry-108527

Verdachten die weigeren mee te werken aan een psychiatrisch of gedragskundig onderzoek, krijgen toch regelmatig tbs opgelegd. Dat blijkt uit een onderzoek van rechter Han Jongeneel van de rechtbank in Amsterdam, dat door het Advocatenblad is gepubliceerd. In de regel legt een rechter pas tbs op als uit onderzoek blijkt dat er sprake is van een stoornis. Aan tbs is een behandeling gekoppeld.

Jongeneel heeft vijftig rechtszaken onder de loep genomen waarin de verdachte niet aan een persoonlijkheidsonderzoek meewerkte. De rechter besloot in 29 gevallen toch tot een tbs-maatregel. Zes keer leidde de weigering tot een hogere strafmaat. Vijftien keer kreeg de verdachte geen tbs maar ook geen hogere straf.

In dit onderzoek is de oude strafzaak van Michael P. - die is aangehouden in verband met de dood van Anne Faber - niet meegenomen. Hij weigerde destijds ook gedragsonderzoek en kreeg geen tbs opgelegd. Volgens critici kreeg hij daardoor uiteindelijk te veel vrijheid waardoor hij nu in verband is gebracht met de dood van Faber.

Door: ANP