Normal_callcenter_headset_telefoon

Centralisten in de meldkamer moeten niet alleen fysiek letsel en fysieke nood kunnen herkennen, maar ook verward gedrag. Dit is de wens van de geestelijke gezondheidszorg en van de politie, zegt Marjan van Ewijk, hoofd meldkamer Noord-Nederland. Dat meldt de Leeuwarder Courant. 

Een sociaalpsychiatrisch verpleegkundige (spv) op de meldkamer zetten is niet nuttig, zo wees een pilot onlangs uit. Zo’n 25 telefoontjes per dag kunnen wijzen op een persoon met verward gedrag. Dat zijn te weinig telefoontjes om fulltime een spv’er voor aan te nemen.

Daarom lijkt het de politie en de geestelijke gezondheidszorg (ggz) beter om de centralisten hiervoor op te leiden. “Een psychiater heeft een rits onderzoeken nodig om te beoordelen of iemand psychisch in de war is, wij streven ernaar binnen twee minuten een juiste inschatting van de situatie te maken. Dat zal dus niet meevallen, maar we gaan het proberen”, aldus Van Ewijk.

Ook gaat de meldkamer samen met GGZ Friesland bekijken of het effectief is om mensen die de verwarde persoon kennen op een melding af te sturen, in plaats van de politie. De politie heeft vaak namelijk een escalerend effect, terwijl een bekend persoon kan helpen de-escaleren.

Hoewel Friesland nog geen psycholance heeft, opent het Medisch Centrum Leeuwarden binnenkort wel een crisisbeoordelingslocatie. Mensen die verward gedrag vertonen kunnen daar terecht voor een beoordeling. Zij krijgen hoogstwaarschijnlijk ook alternatief vervoer. Van Ewijk noemt het geen psycholance, maar iets vergelijkbaars. 

Door: Redactie Nationale Zorggids