Normal_nvve_levenseinde_euthanasie_logo

De NVVE vertoont op donderdag 26 oktober in De Balie in Amsterdam de documentaire Too Young To Die. Aansluitend is er een gesprek met drie psychiaters. In de documentaire is te zien hoe in Nederland en België wordt omgegaan met jongeren die psychisch lijden en dood willen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE)

Als je aan euthanasie denkt, denk je aan oude mensen die ernstig ziek en aan het einde van hun leven zijn. Maar wat als je jong en lichamelijk in orde bent, maar psychisch zo erg lijdt dat je niet meer verder wil? Gwen Pol maakte voor online zender VICE over deze wens de aangrijpende documentaire Too Young To Die.
Een jaar lang volgde zij patiënten, hun familieleden en hulpverleners. Ze ontmoette onder anderen de 27-jarige Nadia, kort voor zij euthanasie zou krijgen. Ook sprak Pol met de naasten van Maud. Haar euthanasieverzoek werd afgewezen, maar op haar twintigste maakte ze zelf een einde aan haar leven.

Onder leiding van Absaline Hehakaya van De Balie volgt na de documentaire een discussie tussen de psychiaters Frank Koerselman, die zich na zijn pensioen nog steeds fel uitspreekt tegen euthanasie op grond van psychisch lijden, Paulan Stärcke, werkzaam voor de Levenseindekliniek en Amy de Schutter en Lieve Thienpont, tevens psychiater van Amy en Nadia. Ook Gerard Ekelmans van de NVVE Jongeren is aanwezig. De aanvang is 19:30 uur en de toegang kost 10 euro. Kaarten zijn online te bestellen via www.debalie.nl of via de kassa 020 5535 100.

Door: Redactie Nationale Zorggids