Normal_werk__stress__moe__werkdruk

Meer dan één op de drie studenten heeft een verhoogde kans op een burn-out, maar toch beoordeelt meer dan driekwart van de studenten hun eigen gezondheid als goed of zelfs zeer goed. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Het onderzoek laat zien dat studenten beduidend meer emotioneel vermoeid zijn dan werkenden. Ook vinden studenten het lastig om deze klachten met anderen te bespreken. Dit meldt de LSVb.

In Nederland heeft 14,6 procent van de werkenden een verhoogde kans op een burn-out (CBS en TNO, 2017). Bij studenten ligt de kans 2,5 keer hoger. Dat wil zeggen dat er zeer waarschijnlijk sprake is van burn-out klachten, die op langere termijn tot een klinische burn-out kunnen leiden. Als redenen geven studenten aan dat ze financiële onzekerheid en een hoge werkdruk ervaren. “Er wordt steeds meer van studenten verwacht”, zegt voorzitter van de LSVb Tariq Sewbaransingh. “Studenten moeten een bindend studieadvies halen, zo snel mogelijk door de studie, en veel aan hun cv werken om een baan te krijgen. Daarnaast moeten ze vaak werken om de stijgende kosten voor hun studie en huur te betalen. Dat vergt zijn tol.”

De studentenbond vindt dat er in opleidingen aandacht moet komen voor het voorkomen van burn-outs. Studenten moeten leren hoe ze een te hoge werkdruk bij zichzelf kunnen herkennen en wat ze eraan kunnen doen. Daarnaast is het belangrijk dat de voorzieningen die er voor studenten met psychische klachten zijn verbeteren. Burn-outs en stress kunnen voor onder andere hartkloppingen, hyperventilatie, slaapproblemen en sombere gevoelens zorgen. De LSVb wil dat het ministerie van onderwijs vervolgonderzoek gaat doen naar andere oplossingen voor het probleem. “Er wordt zoveel van studenten verwacht, dat studenten het normaal vinden om oververmoeid te zijn. Dit is een ernstig probleem waar veel meer aandacht voor moet komen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids