Normal_geweld_vuist

De Federatie Opvang gaat het nieuwe kabinet vragen de evaluatie van de aanpak van huiselijk geweld, als onderdeel van de Wmo2015, met spoed te gaan uitvoeren. Aanleiding is het ontbreken van dit onderwerp in het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau 'Zicht op de Wmo 2015; Ervaringen van melders, mantelzorgers en gespreksvoerders'. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

De Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) regelt dat gemeenten mensen met een ondersteuningsbehoefte helpt om deel te kunnen nemen aan de samenleving. De wet heeft bijvoorbeeld betrekking op ouderen en mensen met een beperking, maar ook op slachtoffers van huiselijk geweld. Deze doelgroep is in het onderzoek van het SCP niet meegenomen. Ook de maatschappelijke opvang en beschermd wonen zijn nauwelijks in beeld. "Een gemiste kans", vindt de Federatie Opvang.

"Het budget in de Wmo voor maatschappelijke opvang en beschermd wonen omvat bijna twee miljard euro, ongeveer een kwart van het totale Wmo budget in Nederland", zo berekent de federatie. Terwijl, van de bijna tweeduizend mensen die meededen aan het onderzoek slechts twee procent aangaf dat zij een maatwerkvoorziening voor maatschappelijke opvang hadden gevraagd en gekregen. 42 deelnemers uit de onderzoeksgroep verbleven in een woonvoorziening van de maatschappelijke opvang of beschermd wonen.

Door: Redactie Nationale Zorggids