Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

Heb je het belangrijkste zorgnieuws van oktober gemist? Wij hebben weer diverse feiten voor je op een rij gezet. Lees in ons nieuwste overzicht wat er de afgelopen maand gebeurde. Een klein voorproefje: het regeerakkoord werd gepubliceerd, Dokters van Morgen introduceerde bacteriofagen als alternatief voor antibiotica en steeds meer ggz-instellingen verzetten zich tegen de lage tarieven. 

Antibiotica versus bacteriofagen

Laten we beginnen met ons best gelezen stuk van deze maand: ‘Bacteriofaag versus antibiotica'. Het is wellicht niet gek dat dit artikel zo goed is gelezen, want er is nog vrij weinig bekend over de mogelijke vervanger van antibiotica: de bacteriofaag. Wil je weten wat een faag is, wat het doet en waarom het hier niet wordt voorgeschreven of verkocht? Lees dan ons uitgebreide artikel hierover.

Rutte III presenteert nieuw regeerakkoord 

Op dinsdag 10 oktober presenteerde kabinet Rutte III het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’. Vijf van het 172 pagina’s tellende document gaan over de zorg. Eén van de onderwerpen in het akkoord die veel stof deed opwaaien was de bezuiniging op de wijkverpleging. Het kabinet wil 100 miljoen euro bezuinigen, maar diverse partijen vrezen voor de gevolgen. Voormalig minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurde premier Rutte zelfs een brandbrief.

Vakbond FNV struikelde met name over het plan om Wajongers te korten op hun uitkering. Dit plan lag er al een tijdje, maar wordt ook in het regeerakkoord genoemd. Mensen met een beperking worden vanaf 2018 met ruim 5 procent gekort op hun uitkering. Een onnodig harde maatregel, vindt FNV. We schreven een artikel over de financiële malaise voor Wajongers die gekort worden én een artikel over enkele belangrijke zorgpunten in het regeerakkoord.

Oplopende financiële en personele problemen in de geestelijke gezondheidszorg

In ons maandoverzicht van september besteedden we al uitgebreid aandacht aan de problemen in de ggz, maar ook deze maand was het weer raak. Jeugd-ggz-instelling Parnassia Groep heeft meer geld nodig voor verhoging van het jeugdzorgbudget, maar krijgt het niet en Alkmaarse jeugd-ggz-aanbieders trekken zich terug uit de aanbesteding. Een groep van negen instellingen staat hiermee op tegen de lage tarieven. Duizenden gezinnen raken hierdoor de dupe.

Elders in het land wordt ook gevochten tegen de lage tarieven. Ggz-instelling Mondriaan in Limburg staakt binnenkort de hulp aan kinderen en de William Schrikker Groep (Dordrecht en omstreken) ding in zijn eigen regio niet meer mee in de aanbesteding.

Overig zorgnieuws

Er was deze maand nog veel meer belangrijk nieuws, maar alleen de meest opvallende feiten zetten we nog voor je op een rij:

In het kader van de Week van de Toegankelijkheid ging presentator, cabaretier en rolstoelgebruiker Marc de Hond op zoek naar de meest ontoegankelijke plek van Nederland. Vandaag maakte hij bekend dat een tennisclub in Best de meest rolstoel-ontoegankelijke plek van ons land is. Het opvallende project kreeg veel aandacht van de media, zo ook van ons. Wij spraken hem tijdens de Week van de Toegankelijkheid en bevroegen hem over zijn visie op toegankelijkheid in Nederland en erbuiten.

Michael P. wordt verdacht van moord of doodslag, vrijheidsberoving en het verkrachten van Anne Faber. De 27-jarige man verbleef in een forensisch psychiatrische kliniek, maar had veel vrijheden. De kliniek in Den Dolder is nu onderdeel van een grootschalig onderzoek.

Het eigen risico in de zorg blijft ook de komende jaren gelijk. Het kabinet laat het bij 385 euro per jaar. De prijs is wel dat de zorgpremie de komende jaren omhoog zal gaan.

Nieuwbakken vaders krijgen vanaf 2019 een week vrij. Willen ze nog langer kraamverlof, dan mogen ze van het kabinet vanaf 2020 nog eens vijf weken vrij nemen tegen een wat lager salaris. Vaders krijgen dan een uitkering van 70 procent van hun loon.

Na veel onduidelijkheid, wordt Orkambi – het middel tegen taaislijmziekte – alsnog toegelaten tot het basispakket. Voormalig minister Schippers van Volksgezondheid kon maar geen deal sluiten me fabrikant Vertex, maar kwam op het laatste moment toch nog tot een overeenkomst. Eén dag later name de nieuwe kabinetsleden officieel de werkzaamheden over.

Voor het eerst in Nederland heeft een patiënt een donorlever getransplanteerd gekregen die voor transplantatie was afgekeurd en is geoptimaliseerd in een perfusiemachine. De operatie werd uitgevoerd in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG).

Hugo de Jonge en Bruno Bruins zijn de nieuwe ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Jonge gaat zich op het ministerie bezighouden met de langdurige zorg. Bruins krijgt sport en ziekenhuiszorg als hoofdtaak. De nieuwe staatssecretaris van VWS in Paul Blokhuis, voormalig wethouder van de ChristenUnie.

Medio oktober sloten FNV, CNV, NU’91, FBZ en zorgorganisatie Cosis een akkoord voor het eerste generatiepact in de zorg. De partijen zijn overeengekomen dat oudere werknemers die maximaal vijf jaar van hun AOW af zitten, voortaan minder uren hoeven te werken en daarvoor gecompenseerd worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids