Normal_eenzaam_depressie_ggz_verdriet

Mensen die kampen met depressie of alcoholisme kunnen mogelijk baat hebben bij het gebruik van de psychedelische drug ayahuasca. Deze plant wordt al eeuwen gebruikt in Zuid-Amerika en de thee die hiervan getrokken wordt kan de symptomen van psychische aandoeningen verminderen. Onderzoekers van de universiteit van Exeter en het University College London bestudeerden gegevens van de Global Drug Survey en constateerden dat de plant een veilig en veelbelovend middel kan zijn. Dit meldt NU.nl.

Aan de Global Drug Survey deden ruim 96.000 personen mee. Ongeveer 18.000 daarvan hadden lsd of paddo’s gebruikt, 527 gebruikten ayahuasca en de overigen hadden geen gebruik gemaakt van psychedelische middelen. De ayahuasca-gebruikers hadden gemiddeld minder problematisch alcoholgebruik en zij meldden ook een hoger algemeen welzijn over de twaalf voorgaande maanden dan de andere gebruikers.

Onderzoeker Will Lawn van University College London zijn de resultaten van het onderzoek positief. “Onze bevinden lijken erop te wijzen dat ayahuasca een belangrijk, sterk middel kan zijn bij de behandeling van depressie en alcoholisme.” Zo zou het gebruikt kunnen worden als psychiatrisch medicijn, wat ook uit een ander recent onderzoek bleek.

De onderzoekers stellen wel dat dit onderzoek geen causaliteit aantoont. Er moet meer onderzoek plaatsvinden om de effecten van ayahuasca op zowel de korte als de lange termijn in kaart te brengen, en te kijken naar de verbanden tussen het gebruik van ayahuasca, de psychische gezondheid en het alcohol- en drugsgebruik van mensen.

Door: Redactie Nationale Zorggids