Normal_capsule_pil

Wie antidepressiva slikt, heeft baat bij een omega 3-capsule met daarin het vetzuur EPA. Omega 3 zou namelijk de werking van antidepressiva versterken, zegt promovendus Roel Mocking. Hij ziet dat landen die veel vis eten ook lagere depressiecijfers kennen. Dat meldt RTL Nieuws. 

“We denken dat depressie een hersenziekte is. Uit onderzoek blijkt dat er in de landen waar meer vis wordt gegeten, beduidend minder depressie voorkomt. Ook op individueel niveau zien we dat mensen die meer vis eten, minder kans hebben op het ontwikkelen van een depressie. Vis eten werkt dus preventief tegen depressie”, licht Mocking toe.

Niet alle capsules met omega 3-vetzuren hebben hetzelfde effect. Alleen de capsule met EPA heeft laten zien dat het de werking van antidepressiva versterkt. Mocking benadrukt dat alleen EPA slikken niet helpt. Dit moet echt in combinatie met medicatie gebeuren. Toch merkte hij dat het vetzuur niet bij iedereen even effectief is. Waarom weet Mocking nog niet, maar hij vermoedt dat ontstekingen een rol spelen. Hoe meer ontstekingen, hoe sterker het effect van EPA.

De promovendus legt uit dat het gebruik van omega 3 niet geheel zonder bijwerkingen is. Zo kan er een visachtige smaak in de mond ontstaan en zijn maag- en darmklachten niet ongewoon, evenals diarree of bloedingen. Je hoeft niet per se een capsule te slikken, veel vis eten heeft in principe hetzelfde effect. Wie overweegt capsules te gebruiken in combinatie met antidepressiva, kan hier het beste met zijn of haar arts over praten. Mensen die niet depressief zijn, kunnen beter geen omega 3-capsules slikken, omdat er nog te weinig bekend is over de werking van voedingssupplementen. Wie gezond eten gevarieerd eet, krijgt ook zonder een supplement al genoeg omega 3 binnen.