Normal_eenzaam_depressie_ggz_verdriet

Voormalig kankerpatiënten die weer gezond zijn verklaard, hebben vaak last van een posttraumatische stressstoornis. Zo’n 20 procent van de schoon verklaarde kankerpatiënten hebben hier maanden, en soms zelfs jaren, last van. Dat meldt NU.nl.

De universiteit van Maleisië onderzocht bijna vijfhonderd mensen die ooit een bepaalde vorm van kanker hadden gehad. Ze werden ondervraagd in de eerste maand nadat zij schoon waren verklaard, zes maanden erna en na vier jaar gezondheid. Van alle ondervraagden haf 21,7 procent na zes maanden last van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). 6,1 procent had er vier jaar na dato nog last van.

“Veel kankerpatiënten hebben het gevoel een ‘vechtersmentaliteit’ te moeten aanhouden en positief en optimistisch te moeten zijn tijdens hun behandeling om op die manier de ziekte te overleven. Voor deze patiënten is het alsof ze zwakte tonen als ze hulp zoeken voor de emotionele lasten”, legt hoofdonderzoeker Caryn Mei Hsien uit. Eén van de grootste angsen waar ex-patiënten last van hebben is de angst voor terugkeer van de ziekte. En die vrees durven zij niet los te laten. De onderzoekers moedigen het deze groep mensen aan om hulp te zoeken, want er is niets mis met emotionele steun nadat de ziekte is verdwenen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids