Normal_eenzaam_depressie_ggz_verdriet

Mensen die lijden aan depressie of een sociale stoornis, hebben vaker een verdikking in hun hersenstam. Dit blijkt uit Chinees onderzoek onder 92 proefpersonen. De verdikking zou mogelijk veroorzaakt worden door ontstekingen of de grote hoeveelheid emoties die mensen met depressie of een sociale stoornis moeten verwerken. Dit meldt NU.nl.

Aan het onderzoek deden 27 mensen met een depressieve stoornis, 24 mensen met een sociale stoornis en 41 gezonde mensen mee. De hersenen van de deelnemers werden onderzocht via een hersenscanner. Daaruit bleek dat de deelnemers met een psychische stoornis meer grijze hersenmassa hadden op meerdere plaatsen in de hersenschors. De verdikkingen bevonden zich in hersennetwerken die te maken hebben met aandacht, focus en zelfbewustzijn.

Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat mensen met depressie en sociale stoornissen veel emoties moeten reguleren, wat zou kunnen leiden tot verdikking in de hersenen. “Het is mogelijk dat de verdikkingen in de cortex optreden door bepaalde ontstekingen die bij een depressie of sociale stoornis horen”, aldus hoofdonderzoeker Youjin Zhao. Ook zou het een teken van overbelasting kunnen zijn. Echter stellen de onderzoekers dan nog niet duidelijk is wat de gevolgen van de verdikking zijn en of deze verdikkingen zelf voor psychische problemen leiden.

Door: Redactie Nationale Zorggids