Normal_virtual_reality_man

Stichting Centrum ‘45 heeft een nieuwe therapie ontwikkeld om veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) van hun trauma af te helpen. Het is een confronterende vorm van therapie, want de patiënt staat op een loopband, waarbij hij zijn eigen nare herinneringen virtueel binnenloopt. Dat meldt EenVandaag. 

Volgens promovenda Marieke van Gelderen van Stichting Centrum ‘45 zijn de eerste resultaten van therapiesessies met uitbehandelde veteranen positief. De stichting is een samenwerking aangegaan met diverse internationale partners. Sindsdien wordt de software van 3MDR (Multi-modular Motion-assisted Memory Desensitization and Reconsolidation) uitvoerig getest. Het plan is om de virtual reality-therapie in de toekomst ook aan te bieden aan ambulancemedewerkers, politieagenten en vluchtelingen met een trauma.

Een posttraumatische stressstoornis komt voor bij 4,6 procent van de wereldbevolking. Ongeveer 4 procent van de militairen kampt ermee. Zo’n 10 procent van de mensen die een traumatische ervaring meemaakt, ontwikkelt uiteindelijk PTSS. Dat kan komen door een gewelddadig incident of een verkrachting, maar ook door een ongeluk en natuurlijk door oorlog. De klachten zijn onder meer slaapproblemen, irritatie, extreme waakzaamheid en schrikreacties. 

Door: Redactie Nationale Zorggids