Normal_gevangenis

De psychiatrische afdelingen in gevangenissen zitten vol met criminelen met zware psychische aandoeningen. Zo heeft de Penitentiaire Inrichting in Vught nog nooit zo’n drukbezette afdeling gehad. De directeur van de inrichting, Erik Masthoff, wijt het aan de afbouw van bedden in ggz-instellingen. Mensen die daar eerder een plekje hadden, kunnen er niet meer terecht. Dat meldt NOS.

Gedetineerden op de psychiatrische afdeling in Vught hebben psychiatrische zorg nodig, maar krijgen dit alleen voor de duur van hun gevangenisstraf. Iemand die bijvoorbeeld slechts een jaar moet zitten, krijgt ook een jaar zorg. Daarna is het echter voorbij en is hij op zichzelf aangewezen.

Het is daarom verstandig om geestelijk ongezonde criminelen langer vast te zetten, zodat er zij de zorg krijgen die zij nodig hebben. Pas als er een plek beschikbaar is op een psychiatrische afdeling buiten de gevangenis, kan hij worden vrijgelaten. Het grootste risico van vrijlating terwijl behandeling noodzakelijk is, is het risico op een dakloos bestaan en natuurlijk een terugval in oud gedrag.

“Heel veel mensen zitten hier preventief in hechtenis. Dat kan betekenen dat we iemand die is vrijgesproken meteen moeten laten gaan. Terwijl je dan meestal net een behandelplan hebt opgesteld en met diegene aan de slag wil gaan”, vertelt psycholoog Ankie van Esch. Gedetineerden op de psychiatrische afdelingen kampen veelal met een verstandelijke beperking of drugsverslaving en hebben een crimineel verleden.

Zorginstellingen staan niet te springen om deze patiënten, zegt Masthoff van PI Vught. Hij hoopt dat hij in de toekomst patiënten langer kan vasthouden, al is het maximaal een paar weken, zodat de zorg die zij nodig hebben voor hen geregeld kan worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids