Normal_portretfoto-dekker

Als het aan de VVD en PvdA ligt, krijgen tbs-weigeraars na twee jaar alsnog verplicht tbs opgelegd. Als ze pertinent weigeren om mee te doen aan een persoonlijkheidsonderzoek, zou de tbs eventueel opgelegd kunnen worden door de gevangene tijdens zijn straf te observeren. Minister Sander Dekker van Justitie en Veiligheid gaat de mogelijkheid onderzoeken. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Tweede Kamerleden Attje Kuiken van de PvdA en Foort van Oosten van de VVD pleitten vorige week voor een nieuwe maatregel. Zij willen dat plegers van zware misdaden met een psychische aandoening altijd tbs moeten kunnen krijgen, ook als ze niet willen meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek.

Criminelen die geen psychiatrisch onderzoek willen ondergaan, maken het rechters moeilijk om vast te stellen of zij daadwerkelijk kampen met een stoornis. Het gevolg is dat rechters veelal geen tbs-behandeling opleggen. Dit doen zij in enkele gevallen wel als een medische geschiedenis gedocumenteerd.

“De schrijnende zaak van Anne Faber heeft opnieuw aangetoond hoe urgent dit is. Het mag niet zo zijn dat een gevaarlijke stoornis onbehandeld blijft omdat je niet meewerkt aan een rapportage. Mensen kunnen niet worden gedwongen mee te werken aan hun eigen veroordeling. Maar je kunt wel kijken of je de veroordeling minder afhankelijk kunt maken van de medewerking van de verdachte”, zegt Dekker. Daarom is hij meer dan bereid om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids