Normal_eten_salade

Leidse onderzoekers betwijfelen of een dieet een depressie kan verhelpen. Hiermee reageren ze op eerdere bevindingen van Australische onderzoekers. Volgens hen kunnen zeven bezoeken aan diëtist bijdragen aan een betere mentale gezondheid. De publicatie van dat onderzoek moet volgens de Leidse wetenschappers worden aangepast. Het vakblad BMC Medicine weigert echter. Dat meldt de Volkskrant. 

Uit eerdere studies bleek al dat er een verband is tussen gezonde voeding en de geestelijke gezondheid, maar de Australiërs wilden aantonen dat gezond eten een rechtstreeks effect heeft op de gemoedstoestand. Hiervoor onderzochten zij 67 patiënten. De helft werd naar de diëtist gestuurd en de andere helft kreeg ondersteunende gesprekken aangeboden.

Patiënten die na drie maanden een paar bezoeken aan de dietist hadden gebracht, scoorden op een depressietest 11 punten minder dan voorheen. Wie drie maanden ondersteunende gesprekken had gehad, scoorde slechts 4 punten minder. Volgens de Australische onderzoekers genas ongeveer 30 procent van de gezonde eters van zijn depressie.

Marc Molendijk, universitair docent klinische psychologie en Willem van der Does, hoogleraar klinische psychologie vinden dat de wetenschappers de patiënten hebben gemanipuleerd door verwachtingen te scheppen. De docent en hoogleraar denken dat deelnemers al optimistisch het onderzoek in stapten, door de verwachtingen die waren gecreëerd. De Australiërs zeggen echter dat hun onderzoekshypothese gedurende het hele onderzoek geheim is gebleven. Niet waar, aldus Molendijk. De Australische hoofdonderzoeker deed zelfs een oproep op de radio om deelnemers te werven, nadat zij vertelde dat bewezen was dat gezonde voeding een depressief persoon helpt.

“Ik zou het heel graag zien hoor, dat een depressie over gaat door een paar keer een diëtist te bezoeken. Maar deze studie levert daarvoor niet het bewijs. De onderzoekers hebben wetenschappelijke grenzen overschreden om aan hun resultaten te komen”, zegt Molendijk. Hij denkt dat de uitkomst al vaststond, voordat het onderzoek begon.

Hoofdonderzoeker Felice Jacka blijft ontkennen en spreekt niet over de manier van werven van deelnemers. Het vakblad BMC Medicine wil niet uitzoeken of werving van deelnemers volgens de ‘regels’ is gebeurd. “Het blad neemt zijn wetenschappelijke verantwoordelijkheid niet. Deze studie geeft geen goede boodschap af”, aldus Molendijk. Hij benadrukt niet tegen gezonde voeding te zijn, maar trekt genezing van een depressie door gezond eten ernstig in twijfel.

Door: Redactie Nationale Zorggids