Normal_website_computer_laptop

Mensen die een vorm van autisme hebben, worden steeds vaker geselecteerd voor een functie waarbij oog voor detail en concentratie belangrijk zijn. In meerdere projecten worden de mensen met autisme aan het werk gezet, bijvoorbeeld bij de politie om camerabeelden uit te pluizen, of in de ict. Hiermee lijken steeds meer mogelijkheden te ontstaan om deze mensen aan het werk te krijgen. Dit melden Trouw en Algemeen Dagblad.

Hoewel mensen met autisme vaak een paar kleine aanpassingen op de werkvloer nodig hebben, kunnen zij zeer gedetailleerd werken aan hun taak. Dat is voor sommige werkgevers juist een probleem, omdat zij te diep in de materie duiken en niet efficiënt werken. Maar een aantal functies zijn juist bijzonder geschikt voor deze groep mensen, die vaak onder de Participatiewet vallen en een Wajong-uitkering ontvangen.

In de ict is veel vraag naar mensen met autisme. Het bedrijf ITvitae leidt deze personen op in de computertechnologie, waarna zij worden begeleid naar een baan in die sector. Bij het Kadaster in Arnhem zijn ook functies waarvoor specifiek mensen met autisme worden gevraagd, bijvoorbeeld bij het doorzoeken van fouten in rapportages van landmeters. Michiel Brons werkt daar met veel succes aan zijn taak en kan heel gedetailleerd opspeuren waar de fouten zitten. “Dat is een duidelijk afgebakende taak waarin mensen met een bovengemiddeld oog voor detail kunnen uitblinken”, zegt zijn leidinggevende Michel Prijs.

Ook bij de overheid is er vraag naar mensen met autisme en hun talenten. Het onderzoeksteam dat zich bezighoudt met zware criminaliteit moest een grote hoeveelheid camerabeelden scannen op verdachten. De inzet van mensen met autisme bleek daar zeer waardevol. Zij konden verdachten traceren op beelden die door andere collega’s over het hoofd waren gezien.

Met aanpassingen zoals een prikkelarme omgeving, concrete afspraken en één vast aanspreekpunt, is het een prima werkomgeving voor mensen met autisme. Zij krijgen met zulke projecten de kans om deel te nemen aan de maatschappij en hun eigen inkomen te verdienen. Hun arbeidsbeperking kan juist als talent ingezet worden, zolang er voldoende afstemming is op persoonlijke behoeften.

Door: Redactie Nationale Zorggids