Normal_politiebordje._politie

Als het aan de korpschef van de Nationale Politie ligt heeft elke wijk in de toekomst een eigen ggz-medewerker. De afgelopen paar jaar is de overlast door mensen met psychische problemen toegenomen. En hiervoor komt de politie vaak pas in actie als het eigenlijk te laat is. Een hulpverlener in de wijk kan dit hopelijk voorkomen. Het is een preventieve maatregel, zegt korpschef Erik Akerboom. Dat melden het Algemeen Dagblad en NOS

“In de preventie lijken de touwtjes wat te zijn losgelaten en er zijn inrichten verkleind. Het zou goed zijn als in elke wijk een ggz-medewerker werkt, want nu zijn wij dat”, zet Akerboom over de huidige inzet van de politie bij meldingen van verward gedrag. De korpschef vindt dat de politie het werk van de gemeenten en politiek heeft overgenomen.

Frank Paauw, hoofd van de politie in Rotterdam, sprak eerder deze week zijn zorgen al uit over de toename van het aantal meldingen van mensen met verward gedrag. Hij noemde dit probleem groter  dan de huidige terreurdreiging. Meer mensen overlijden momenteel door toedoen van iemand met psychische problemen dan eventuele terroristen. Paauw merkt dat de werkdruk is toegenomen nu wijkagenten de taak van hulpverlener op zich hebben genomen. Vaak komen ze ook nog eens in situaties terecht waar iemand met een mes of pistool dreigt. 

GGZ Nederland kan zich niet helemaal vinden in de verwijten van de politie. De brancheorganisatie vindt dat er teveel een verband wordt gelegd tussen verward gedrag en psychische problemen. Niet iedereen die verward gedrag vertoont heeft geestelijke gezondheidsproblemen en niet iedereen met psychische problemen veroorzaakt overlast. 

Door: Redactie Nationale Zorggids