Normal_taser

Het is niet meer toegestaan om tasers te gebruiken in psychiatrische instellingen. Tot nu toe deed de politie dat slechts één keer toen een patiënt zich agressief gedroeg. Een patiënt in Bavo Europoort in Cappelle aan den IJssel vertoonde gevaarlijk gedrag en het personeel moest de politie inschakelen om hem in een isoleercel te zetten. Omdat hij de politie hem niet aankon, gebruikte het een taser. GroenLinks diende daarom een motie in om het gebruik van stroomstootwapens voorlopig te verbieden en daar heeft een Kamermeerderheid mee ingestemd. Dat meldt RTL Nieuws. 

De Kamer is het met GroenLinks eens dat het gebruikt van stroomstootwapens niet leidt tot een veilige omgeving en ook niet bijdraagt aan het vertrouwen dat een patiënt in de instelling waar hij verblijft heeft. Tasers zijn ook nog nooit getest op mensen die kampen met ernstige mentale problemen.

Nadat de agressieve patiënt door de politie getaserd was, reageerden Amnesty International en twee cliëntenorganisaties ontzet. Zij spraken van mishandeling. Dit was dan ook de eerste keer dat de politie een stroomstootwapen gebruikte op een psychiatrische patiënt. De producent van het wapen raadt dit ook af, omdat niet bekend is wat het effect van een taser is op iemand met psychische problemen, zij Amnesty International in september al. De getaserde man had extreem veel pijn, maar werd er niet door verdoofd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids