Normal_gevangenis

In 2017 zijn er opvallend veel moorden gepleegd door daders met een psychiatrische achtergrond. In totaal zijn er 159 moorden geregistreerd, waarvan 25 door iemand met psychische problemen. Eric Slot van Moordatlas doet jaarlijks onderzoek naar het aantal moorden in Nederland. Dat meldt de Volkskrant. 

“Het is opmerkelijk dat vier moorden in en om een psychiatrische instelling zijn gepleegd. Twee patiënten hebben hun begeleider vermoord en twee anderen een medepatiënt. Meestal gebeurt dat één keer per jaar”, zegt Slot tegen de Volkskrant. Drie moorden werden gedaan door tbs’ers die verlof hadden of helemaal uitbehandeld waren.

In het jaar 2000 stond het aantal moorden op 225. Daarna daalde dat aantal enigszins en in 2016 ging het nog om 111 moorden. Afgelopen jaar steeg het cijfer echter naar 159. Slot denkt dat het om een eenmalige stijging gaat en gaat uit van toeval. Met name omdat in alle categorieën (familie, drugs, wraak) het aantal moorden gestegen is. “Er zou in een jaar tijd veel veranderd moeten zijn in tbs-klinieken en psychiatrische instellingen om het aantal psychotenmoorden van afgelopen jaar te kunnen verklaren.”

Door: Redactie Nationale Zorggids