Normal_politiebordje._politie

Verwarde personen worden nu vaak nog door de politie opgevangen, terwijl zij eigenlijk niet in een politiecel horen. Om de politie te ontlasten roept het Medisch Centrum in Leeuwarden (MCL) daarom een nieuwe polikliniek in het leven. Op deze poli kunnen verwarde mensen terecht en ze krijgen ze een zogenoemde multi-intake. Dat meldt het Friesch Dagblad. 

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden legt uit dat een multi-intake de eerste hulp, de dokterswacht en de nieuwe polikliniek omvat. De nieuwe poli is dan een combinatie van de geestelijke gezondheidszorg (ggz), de huisartsenpost en het ziekenhuis. “Op die manier kan de hulp verbeterd en efficiënter georganiseerd worden”, aldus Crone.

De Friese politie ontvangt op jaarbasis zo’n vijfduizend meldingen over verward gedrag. De politie hoeft hier niet altijd voor uit te rukken, maar toch zorgen de momenten dat het wel moment moet voor onnodige belasting. Volgens districtschef Sylvia te Wierik is het zo dat verwarde mensen nu veelal in de cel belanden. Een arts van de GGD of ggz beoordeelt vervolgens wat de vervolgstappen zijn. Soms is dit een verwijzing naar een kliniek en andere keren wordt iemand weer naar huis gestuurd. “Maar een politiecel is niet de plek voor iemand met psychische problemen die niets strafbaars heeft gedaan”, aldus Te Wierik. 

Door: Redactie Nationale Zorggids