Normal_hek_prikkeldraad_gevangenis

Het afgelopen jaar hebben meer gevangenen zichzelf van het leven beroofd dan in 2016. Het aantal zelfmoorden varieert van jaar tot jaar en in 2017 was sprake van elf suïcides in Nederlandse gevangenissen. De vorige jaren lag het aantal op zes in 2016, veertien in 2015 en elf in 2014. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Vooral in de gevangenis van Vught is het risico op zelfmoord hoog. Veel gevangenen kampen met psychische problemen, wat het risico op (een poging tot ) zelfmoord verhoogt. De gevangenis staat dan ook al jaren bovenaan de lijst van meeste zelfmoorden in een gevangenis.

Personeel zegt vooral op signalen van psychische problemen te letten wanneer de gevangene net het vonnis heeft gehoord of ander slecht nieuws heeft gekregen. Mocht het risico erg hoog zijn, dan kan besloten worden om iemand in de isoleercel te zetten. In deze kale cel bevinden zich geen voorwerpen en is bovendien camerabeveiliging. Zo kan tijdig worden ingegrepen wanneer het mis dreigt te gaan.

Ook wordt preventie ingezet om de kans op suïcide omlaag te brengen. Zo worden gesprekken gevoerd met de gevangenen en worden psychiaters ingeschakeld wanneer de problematiek daar om vraagt.

Door: Redactie Nationale Zorggids