Normal_medicijn_antipsychoticum

Wie antidepressiva slikt kan als bijwerking agressief gedrag ervaren. Daarvoor waarschuwt Robbert-Jan Verkes, hoogleraar forensische psychiatrie. Hij wil dan ook dat huisartsen hun patiënten beter voorlichten over het gebruik van antidepressiva en dat patiënten tijdens het gebruik gemonitord worden. Verkes deed onlangs namelijk onderzoek naar het medicijn tegen onder meer een depressie en legde daarbij een verband met agressief gedrag. Dat meldt ZEMBLA. 

Sinds een paar jaar vindt er een hevige discussie plaats over antidepressiva en het agressieve gedrag van gebruikers. In 2011 bracht een man zijn partner om het leven omdat hij last had van bijwerkingen van het antidepressivum paroxetine. Een andere zaak is strafproces rondom een Friese man die in 2008 drie personen neerschoot. Hij gebruikte antidepressiva en op de dagen dat hij het slikte, toonde hij onmiskenbare stemmingsverstoringen, ontremd gedrag en boosheid.

Agressie is niet de meest voorkomende bijwerking van antidepressiva, maar wel één die goed in de gaten gehouden moet worden. “Ik denk dat er in zeldzame gevallen toch een verband is tussen bepaald gedrag en die medicatie. Bij het bijwerkingencentrum Lareb zijn onevenredig veel gevallen gemeld van geweld en antidepressiva als je het vergelijkt met geweld als bijwerkingen van andere medicijnen”, zegt Verkes. Hij verwijst daarbij ook naar enkele zaken in Amerika, waaronder die van student James Holmes die in 2012 gewapend een bioscoop inliep en daarbij twaalf mensen vermoordde.

Samen met zijn onderzoeksgroep testte Verkes het middel citalopram op ratten. De meeste ratten werden er minder agressief van, maar een paar vertoonden agressiever gedrag dan voorheen. Verkes wil nu weten wat er in de antidepressiva zit waardoor mensen (en ratten) agressief worden. Als we dat weten, kunnen huisartsen hun voorschrijfgedrag aanpassen.

In 13 jaar tijd zijn 51 meldingen meldingen binnengekomen van mensen die agressief gedrag vertoonden nadat zij antidepressiva hadden gebruikt. Voor die tijd kwam er in tien jaar tijd bijna het dubbele aantal meldingen binnen. Sinds kort krijgen vooral jongeren minder antidepressiva voorgeschreven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids