Normal_ouderenzorg__zorgcentrum__ouderen

De gemeente Heerenveen mag zich vanaf deze week officieel dementievriendelijk noemen. Het certificaat hiervoor is woensdag uitgereikt in kerkelijk centrum Trinitas door Loek Punt, voorzitter van de Friese afdeling van Alzheimer Nederland. Het is hiermee de eerste gemeente in de provincie die zich dementievriendelijk mag noemen. Dit meldt Leeuwarder Courant.

Het aantal ouderen met een vorm van dementie stijgt en dat vraagt om een vernieuwde aanpak. Door gemeenten als dementievriendelijk te bestempelen, wordt waardering uitgesproken over het werk dat al gedaan wordt voor voorzieningen voor dementiezorg. Zo moet een gemeente de kennis over dementie vergroten en wordt er gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van leven. Ouderen met dementie wonen, net als ouderen zonder dementie, steeds langer thuis. Ook moet een dementievriendelijke gemeente onderdeel uitmaken van een dementienetwerk.

Om het certificaat dementievriendelijke gemeente te krijgen, moet voldaan worden aan tien doelstellingen. Heerenveen doet dat onder andere met meer autonomie voor en welzijn van dementerenden. Toch kan de gemeente zich nog verder ontwikkelen. Zo is het toilet op het gemeentehuis bijna niet te vinden, omdat de sticker niet op de glazen deur zit maar tussen het behang naast de deuren. “We zijn daar al mee bezig”, zegt wethouder Jelle Zoetendal. “Mensen met een visuele handicap vinden dat een obstacel, deze mensen dus blijkbaar ook.”

Door: Redactie Nationale Zorggids