Normal_depressie_alleen_vrouw

Hoogleraren van de Vrije Universiteit in Amsterdam hopen met een grootschalig onderzoek een dieet te vinden die kan helpen tegen depressies, adhd of autisme. Ingeborg Brouwer en Marjolein Visser willen weten of voeding en/of voedingssupplementen een depressie of andere beperking in de hersenen kan voorkomen. Ze doen onderzoek op tweeduizend proefpersonen met stemmingsklachten en geven de ene helft een placebo en de andere helft een pil die onder meer vitamine D, visvetzuur, selenium, foliumzuur en calcium bevat. Naast een pil krijgen de deelnemers ook voedingsadvies. Dat meldt de Volkskrant. 

Dit is niet de eerste keer dat onderzoekers zoeken naar een dieet om onder andere depressies te voorkomen. Al eerder is er een verband gelegd tussen inname van sarcosine en het terugdringen van psychoses. Ook blijkt het eten van groenten en fruit de kans op een depressie te verminderen. Maar rechtstreeks bewijs is nooit gevonden, ook niet voor het effect van supplementen op een depressie.

De twee hoogleraren die hopelijk dit jaar al met een uitslag komen, hopen niet zozeer op een relatie tussen de voedingsstoffen en gezonde hersenen, maar gaan meer uit van een ‘mentale kapsok van een nieuw eetpatroon’. “Het geeft structuur als je bewust inkopen moet doen, zelf gaat koken en vaste eetmomenten invoert. Dat effect moet je niet onderschatten”, zegt Visser. Beide vrouwen zijn er echter niet van overtuigd dat ze iets gaan vinden wat de gezondheidszorg zal veranderen. “Als wij niks kunnen vinden, kunnen we met zijn allen die torenhoge verwachtingen wat bijstellen.”

Onlangs uitten Leidse onderzoekers hun ongenoegen over een Australisch onderzoek dat beweerde dat zeven bezoeken aan een diëtist kon bijdragen aan een betere mentale gezondheid voor mensen met een depressie. Zij betwijfelen dat dit het geval is en gaan uit van manipulatie van de deelnemers aan het onderzoek. De Australische hoofdonderzoeker deed op de radio namelijk een oproep om deelnemers te werven en vertelde daarbij dat bewezen is dat gezonde voeding een depressief persoon helpt. Ook de Amsterdamse hoogleraren hebben zo hun twijfels bij deze uitspraken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids