Logo_vgz_zorgverzekering

Zorgverzekeraar VGZ en GGZ Oost Brabant hebben een meerjarencontract getekend aan het einde van 2017. Het contract moet zorgen voor betere zorg tegen een lager tarief. Het draagt de naam Zinnige Zorg en het maakt het mogelijk dat behandelingen binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) soms net iets anders worden uitgevoerd als dat effectiever is voor een specifieke patiënt. Dit meldt Skipr. 

VGZ werkt onder de naam Zinnige Zorg al samen met tien ziekenhuizen, om daar met dezelfde intentie zorg te verbeteren. GGZ Oost Brabant is de tweede ggz-instelling die een dergelijke afspraak maakt met de zorgverzekeraar. Door de samenwerking kan de zorg bij GGZ Oost Brabant soms iets anders worden ingevuld als dat effectiever is of beter past bij de wens van de patiënt. Dit is binnen de bestaande afspraken vaak niet mogelijk.

Daarnaast wordt het makkelijker om de patiënt te betrekken in de behandelwijze. Door de patiënt een actieve rol te geven, denkt GGZ Oost Brabant minder interventies uit te voeren. Ook moet eerlijk worden vastgesteld wat de bijdrage van de ggz-zorg daadwerkelijk is voor de gezondheid van de patiënt. Door beide vanuit vertrouwen te werken, kan daarbij afgeweken worden van bestaande behandelplannen. Dit zou vroegtijdig zorgvragen kunnen voorkomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids