Logo_trimbos_logo

Het Trimbos-instituut voert vanaf het begin van deze maand de coördinatie uit in een grootschalig Europees onderzoek naar de ambulantisering in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Onder de naam RECOVER-E worden de komende 3,5 jaar projecten opgezet in Kroatië, Montenegro, Moldavië, Bulgarije en Roemenië. Het doel is om de kennis van het Trimbos-instituut te delen met de landen om zo de kwaliteit van leven te verbeteren van inwoners met ernstige en langdurige psychische problemen. Dit meldt Trimbos-instituut.

Voor het project is een subsidie van 3,5 miljoen euro verstrekt door de Europese Commissie vanuit onderzoeksprogramma Horizon 2020. Met het project wordt de geestelijke gezondheidszorg in de vijf landen verbeterd, zodat mensen met psychische problemen langer thuis kunnen blijven wonen en daar de juiste zorg krijgen. Er worden effectstudies uitgevoerd, waarbij een internationaal team van experts toeziet op zorgvuldige implementatie, wetenschappelijke kwaliteit en de ethische kaders.

Eerder werkte het Trimbos-instituut samen met GGZ Noord-Holland binnen een vergelijkbaar project in Moldavië. Daar is in samenwerking met zorgverzekeraars, het ministerie en professionele verenigingen scholing opgezet voor alle huisartsen en zijn community mental health teams opgezet. De Nederlandse richtlijnen zijn daarbij vertaald naar de situaties in Moldavië. Datzelfde gaat nu ook gebeuren in het nieuwe project RECOVER-E.

Door: Redactie Nationale Zorggids