Normal_hek_prikkeldraad_gevangenis

De 27-jarige Bart C. uit Utrecht die bekende ontucht te hebben gepleegd met kinderen in buitenschoolse opvang Partou, moet tbs met voorwaarden opgelegd krijgen van de rechter. Dat stellen forensisch psychiaters en psychologen van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie (NIFP) die zijn ingeschakeld door de rechtbank. Zij stellen bij de verdachte een masochistische stoornis vast, die behandeld moet worden met tbs om herhaling te voorkomen. Dit meldt Volkskrant. 

De verdachte was een populaire medewerker van de buitenschoolse opvang in De Bilt. In de zomer werd bekend dat hij ontucht heeft gepleegd met zeven meisjes en aan een achtste zijn geslachtsdeel heeft laten zien. Hoewel een pedofiele stoornis ‘niet kon worden aangetoond en niet kon worden uitgesloten’, is wel een masochistische stoornis vastgesteld door de forensisch psychiaters. Hiervoor zou tbs met voorwaarden opgelegd moeten worden, zo luidt het advies.

Advocaat Chris Hesen is het niet eens met dit advies en vindt het veel te zwaar. Hij sprak gisteren tijdens een voorbereidende zitting van de strafzaak dat de zaak van Anne Faber zijn cliënt tegenwerkt. Als Michael P. tbs zou hebben gekregen na een eerder zwaar zedendelict, was hij niet op vrije voet geweest om Anne Faber om het leven te brengen. Hesen stelt dat deze media-aandacht mogelijk leidt tot het opleggen van tbs, ook als dat niet nodig is. Verdachten vrezen vaak voor tbs, omdat hier geen vaste einddatum voor wordt vastgesteld. Tbs kan steeds opnieuw verlengd worden als psychiaters daar reden toe zien.

De advocaat vroeg de rechter om een tegenonderzoek van een forensisch seksuoloog, die mogelijk tot een ander advies zou kunnen komen. Echter stelt de rechter dat het advies vanuit het NIFP voldoende onderbouwd is. “Of dit advies gevolgd wordt, is een juridische vraag die in het vonnis wordt beantwoord”, aldus de rechter. Op 17 april wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

Door: Redactie Nationale Zorggids