Normal_eenzaam_depressie_ggz_verdriet

Tijdens Moodcamp ondervonden gisteren meer dan 750 deelnemers wat mensen met depressieve gevoelens dagelijks ervaren. De acht hindernissen van de Moodcamp Obstacle Run stonden elk in het teken van depressie en hoe je daar weer kunt uitkomen. Deelnemers – onder wie bekende Nederlanders - doken ‘Het Zwarte Gat’ in, overwonnen de ‘Uit Balansbaan’ en trotseerden samen met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid ‘Het Web’. Met Moodcamp wil het ministerie van Volksgezondheid meer begrip kweken voor mensen met een depressie en het makkelijker maken om over depressie te praten. Zowel voor mensen die zelf een depressie hebben als de mensen in hun omgeving. Dit meldt Rijksoverheid.

“In elke schoolklas zitten gemiddeld 1 of 2 jongeren met depressieve gevoelens. Bij vrouwen is dat 1 op de 20 en zelfs 1 op de 8 heeft last van een depressie na de bevalling. Dat zijn heel veel mensen. Maar we durven er nog te weinig over te praten”, zegt staatssecretaris Blokhuis. “Dat is ontzettend verdrietig. Want door erover te praten, kun je voorkomen dat klachten uitgroeien tot een allesoverheersend probleem. Met Moodcamp zetten we weer een stapje om het taboe te doorbreken.”

Eleanor Crick weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om over je depressie te praten. Zij schaamde zich en was bang dat niemand zou begrijpen hoe zij zich voelde. “De Obstacle Run laat je ervaren hoe iemand met een depressie zich voelt. Het is zo moeilijk om er alleen uit te komen”, vertelt Eleanor. “Praten helpt echt bij het herstel. Je voelt je minder eenzaam en door je gevoelens te delen, wordt de last minder zwaar. Daarom wil ik iedereen oproepen het taboe te doorbreken. Als je denkt dat iemand depressieve gevoelens heeft, ga daarover het gesprek met hem of haar aan. Dat helpt enorm.”

Naast de Obstacle Run waren er tijdens Moodcamp diverse mogelijkheden om met elkaar, ervaringsdeskundigen en professionals in gesprek te gaan. Moodcamp is onderdeel van de campagne ‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar’ van het ministerie van Volksgezondheid.

Door: Redactie Nationale Zorggids