Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

De man die vorig jaar zomer een medeparticipant van het arbeidsparticipatieproject Buitenkans vermoordde, heeft tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. De rechter beschouwt de man, die autistisch is en kampt met schizofrenie, volledig ontoerekeningsvatbaar. Dat meldt de Telegraaf.

De straf ligt in lijn met datgene wat het Openbaar Ministerie (OM) eiste en gedragswetenschappers voorstelden. De rechter vindt dat hij een gevaar is voor de maatschappij. Al eerder verklaarde de man voor de rechter dat hij stemmen hoorde en die vertelden hem ook dat hij iemand moest doodmaken.

De zaak staat bekend als de Wageningse snoeimoord. De dader en zijn collega waren aan het werk in de groenvoorziening toen hij toesloeg met een schep. Familie en vrienden van het slachtoffer vinden dat de 22-jarige dader niet had mogen meedoen aan het arbeidsparticipatieproject, omdat hij de prikkels die ermee gepaard gingen overduidelijk niet aankon.

Gemeente Wageningen deed vorig jaar onderzoek naar de zaak en concludeerde destijds dat de moord niet voorkomen had kunnen worden. Er was niets aan te merken op het project en de dader had geen ander begeleiding nodig gehad. 

Door: Redactie Nationale Zorggids