Normal_eenzaam_depressie_ggz_verdriet

Steeds meer patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening krijgen van de Levenseindekliniek toestemming voor euthanasie. Psychiaters die niet verbonden zijn aan de kliniek vinden dat zorgwekkend. Ze vrezen er namelijk voor dat de regels omtrent euthanasieverzoeken zo ongezien versoepelen. Dat meldt RTL Nieuws. 

“De vraag naar de dood is veel voorkomend binnen de psychiatrie. Zo’n doodswens kan ook onderdeel van de ziekte zijn. Soms zie je dat een ziektebeeld bij patiënten heel wisselend is. En dus ook de wens naar de dood”, zegt psychiater Damiaan Denys. ‘Reguliere’ psychiaters vinden het vaak moeilijk om zijn of haar patiënt op te geven en dus toestemming te geven voor euthanasie. Zodoende komen veel van die patiënten terecht bij de Levenseindekliniek.

Hoogleraar Jim van Os bekijkt het vanuit een ander perspectief en denkt juist dat het aan de psychiaters is om iemands wens om dood te gaan te doen laten wegvagen. Zijn beroepsgroep leert dit echter niet op de opleiding. Psychiaters weten hoe ze symptomen moeten bestrijden en pillen en behandelingen moeten voorschrijven, maar het lijden van de mens en hoe dat is op te lossen, wordt veelal niet behandeld.

Van Os denkt dat professionals die patiënten weerbaarder kunnen maken, ook de doodswens kunnen weghalen. Denys kan zich hier niet in vinden en is juist van mening dat zieke mensen zelf hun levensgeluk moeten terugvinden. Bovendien is er te weinig geld in de geestelijke gezondheidszorg om ook de focus daarop te leggen.

Er is inmiddels een nieuwe richtlijn beschikbaar voor psychiaters met patiënten die een doodswens hebben. In de richtlijn wordt het traject rondom een euthanasieverzoek behandeld. Psychiaters die van mening zijn dat een patent is uitbehandeld, kunnen hem of haar doorverwijzen naar een andere psychiater voor een second opinion. Als die ook van mening is dat de patiënt is uitbehandeld, kan euthanasie worden verleend. Euthanasie wordt hierdoor niet een makkelijker of toegankelijker onderwerp, maar de richtlijn helpt psychiaters (en patiënten) omgaan met de zorgvuldigheid die erbij geboden is.

RTL Nieuws maakte onlangs een documentaire over het leven van een 29-jarige vrouw die euthanasie pleegde. Haar hele leven kampte ze met psychische problemen als borderline, psychoses en depressies en daarom wilde ze een einde aan haar leven maken. De documentaire is nu te zien op RTL XL

Door: Redactie Nationale Zorggids