Normal_auto_versnellingspook_autorijden

Neuropsycholoog Dafne Piersma heeft een rijgeschiktheidstest voor mensen met dementie ontwikkeld. De test is bedoeld voor ziekenhuizen die hun patiënten met een lichte vorm van alzheimer of dementie willen testen op hun rijvaardigheid. Dat meldt de Volkskrant die Piersma hierover interviewde. 

Wie dementie of alzheimer heeft, hoeft zijn auto niet per se te laten staan. In het beginstadium hoeft autorijden nog geen probleem te zijn. “Een rijtest bij het CBR geeft uitsluitsel. Maar niet iedereen met de diagnose dementie laat zich testen. De één omdat hij bang is zijn rijbewijs en mobiliteit kwijt te raken. De ander is juist zo bang brokken te maken dat hij niet eens aan een rijtest begint”, aldus Piersma.

Met haar nieuwe test hoeven oudere bestuurders met een beginnende vorm van dementie zich vooralsnog geen zorgen te maken over het verliezen van hun rijbewijs. Een test in het ziekenhuis kan snel genoeg uitwijzen of de rijvaardigheid is aangetast of niet. Soms kan de uitslag ook betekenen dat iemand de verkeersregels opnieuw in zijn hoofd moet stampen of dat een automaat gewenst is. De test in het ziekenhuis moet iemand meer zekerheid geven voor de daaropvolgende officiële CBR-test. Deze is overigens niet verplicht, maar wordt wel aangeraden.

De test van Piersma bestaat uit een interview met de patiënt, een test die de reactiesnelheid van de patiënt meet en een rijproef. Naar verwachting wordt de test in de nabije toekomst in gebruiken genomen, maar eerst volgen er nog een aantal proeven met dementerende mensen en moet beoordeeld worden of de rijproef van grote meerwaarde is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids