Normal_wc_toilet

Wie emetofobie heeft, is bang voor mensen die misselijk zijn en misschien moeten overgeven en mensen die aan het overgeven zijn. In Nederland en België samen zijn er ruim 100.000 mensen die rondlopen met deze irrationele angst voor overgeven. Op wereldniveau is het de zevende meest voorkomende fobie. Dat meldt RTL Nieuws. 

De meeste mensen met emetofobie hebben in hun jeugd of op een ander moment in hun leven een traumatische ervaring gehad waar overgeven een grote rol speelde. “Iemand die een moeilijke tijd doormaakt en dan wordt geconfronteerd met een dronken man of een misselijk kind krijgt dit beeld niet snel van het netvlies. Bij deze mensen wordt het beeld van braken zo sterk op hun netvlies gebrand dat ze het niet meer weg krijgen”, zegt angstdeskundige Pieter Frijters.

Zo ook Manon, die haar moeder op jonge leeftijd zag flauwvallen. Ze dacht dat haar moeder doodging, maar toen ze weer bij bewustzijn kwam moest ze braken. Nu ze met emetofobie leeft, ontwijkt ze het liefst het openbaar vervoer. Ze is namelijk bang dat iemand in de bus of trein misselijk wordt of moet overgeven, maar daar niet kan ontsnappen.

Volgens Frijters is emetofobie een angststoornis en is daar iets aan te doen door middel van bijvoorbeeld therapie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids