Normal_wearable

Als het aan justitie ligt, gaan (ex-)gedetineerden, tbs’ers of anderen in de forensische zorg in de toekomst draagbare gezondheidsmeters, ofwel wearables, dragen. Het is de bedoeling dat ze op deze manier hun eigen gedrag beter kunnen sturen, maar dat ook behandelaren bijvoorbeeld het gedrag en de gezondheid van een ex-gedetineerde of tbs’ers kunnen meten. Soms is het ook iets wat de rechter oplegt, bijvoorbeeld wanneer een ex-gevangene een elektronische enkelband moet dragen. Dat meldt Trouw,

De elektronische enkelband is al tijdenlang in gebruik, maar andere wearables binnen het gevangeniswezen nog niet. Experts denken aan polsbandjes, of t-shirts waarmee onder meer de bloeddruk, hartslag of de hoeveelheid zweet gemeten kan worden. “We weten dat een gezonde leefstijl een positieve invloed heeft op gedrag. Als je iemands slaap, beweging en voeding in kaart kunt brengen en verbeteren, kan dat mogelijk ook op diens gedrag positieve effecten hebben”, ligt neuropsycholoog Liza Cornet toe.

Collega Jesse Meijers van de Vrije Universiteit deed hier onderzoek naar en legde een verband tussen slecht slapen en agressie. Gedetineerden met slaapproblemen zijn overdag agressiever en lopen rond met meer irritaties. Gevangenen krijgen vaak niet veel beweging en dat zou tot slaapproblemen kunnen leiden. Meijers denkt dat beweging overdag dus ook kan zorgen voor een betere nachtrust en mogelijk minder agressief gedrag. En dat is te meten met wearables.

Gevangen met een hoge bloeddruk of verhoogde hartslag hebben mogelijk woede in zich. Als ze dit bij zichzelf zien op hun wearable, kunnen zie hier wellicht zelf iets aan doen en zorgverleners kunnen hun behandeling daarop aanpassen.

Filosoof Jona Specker ziet wel enkele ethische problemen en vraagt zich bijvoorbeeld af wat er gebeurt als een behandeling niet door één deur kan met de beveiliging. Welke maatregel krijgt dan voorrang? Ook heeft ze vragen over het doel van het verzamelen van gegevens van gevangenen en tbs’ers. Is de gegevensverzameling echt gericht op zelfinzicht of gaat het echt om tegengaan van incidenten? Toch zijn dit nog enkel vragen voor de toekomst, want eerst moet nog maar blijken over de beoogde wearables daadwerkelijk in het gevangeniswezen in gebruik genomen kunnen worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids