Normal_slachtoffer_mishandeling_vrouw_denken_ziek_zwart

De gemeentes Zwolle en Utrecht hebben een brandbrief aan minister Hugo De Jonge van Volksgezondheid geschreven over het tekort aan financiële middelen voor de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld. Dat meldt het ministerie van volksgezondheid op basis van berichtgeving van de Stentor. 

Sinds 2015 worden de budgetten die het Rijk uitkeert voor de aanpak van huiselijk geweld anders verdeeld over de centrumgemeenten. "Zwolle is één van de regio’s die sindsdien minder geld krijgt voor de uitvoering van de taken huiselijk geweld en opvang van slachtoffers", legt een woordvoerder van de gemeente in de Stentor uit. Bovendien is er volgens de gemeente sprake van een grote kostenstijging door uitbreiding van het takenpakket en toenemende eisen.

De gemeentes vragen in de brief ook om een versoepeling van regelgeving. Nu lopen vrouwen vaak toeslagen mis, bijvoorbeeld omdat een scheiding nog niet is aangevraagd. Zorginstellingen schieten de bedragen dan voor. Maar dit leidt ertoe dat de vrouwen in de opvang een schuld opbouwen. Volgens de gemeentes bemoeilijkt dat de uitstroom. Ze willen dat de minister hierover zo snel mogelijk in gesprek gaat met de Belastingdienst.

Vorig jaar al bleek uit onderzoek van de Nationale ombudsman dat vrouwen die vanuit de opvang een zelfstandig bestaan willen opbouwen verstrikt raken in financiële regelingen. Met de brief willen de gemeenten de problematiek nogmaals onder de aandacht brengen.

Door: Redactie Nationale Zorggids